Gotvach.bg»Съвети»Как се правят купешките банички?

Как се правят купешките банички?

MarianeMariane
Джедай
2559563k
Как се правят купешките банички?

Миризмата на прясно изпечени банички понякога е в състояние да ви отклони от пътя, по който сте поели забързано, и да ви накара да се наредите на опашка, за да похапнете току що извадена от фурната баничка.

Истината е, че колкото и да са хубави домашните баници, витите баници със сирене или бърза баница със спанак, понякога просто ни се прияждат купешки баници и бихме искали да си ги приготвим вкъщи.

Приготвянето на купешки баници вкъщи не е предизвикателство, особено за домакините, които са свикнали да месят и точат баници, но може да се окаже трудна задача за онези, които приготвят баница с готови кори.

За приготвянето на купешки баници ви трябват само брашно (1 кг), студена вода (550 мл) и сол (28 г). За плънката пригответе 6 бр. яйца и около 300 г сирене. От брашното, водата и солта се омесва твърдо тесто, което се оставя да почине около 10 минути.

След това тестото се разселя на десет топчета, които се намазват обилно с олио и също се оставят да починат десетина минути. Топчетата леко се разплескват, в центъра на всяко се слага по малко масло и се захлупват с друга топка тесто, като краищата се притискат с пръсти.

След това всяка от получените пет топки се разточва на прозрачен лист с правоъгълна форма, като дебелите краища се отрязват. Майсторите в кухнята разточват тестото чрез дърпане или чрез завъртане над главата, но това не се отдава на всеки.

Върху разточения лист тесто се слага малко от плънката, след което той се прегъва първо по дължина после по ширина, така че да се получи специфичната правоъгълна форма на купешките баници. Оформените купешки баници се пекат до готовност в предварително загрята фурна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
Общо гласували: 3
50
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати