Някога ромът се е консумирал без церемонии. Не е ставало въпрос за етикет. В съвременния свят обаче ситуацията е различна. Този алкохолен продукт се превърна в елитен и сега има определена култура на употребата му.
Висококачественият бял ром се препоръчва да се пие в чиста форма. Това е традиционен аперитив, напитката трябва да се сервира преди основното хранене. Той е в състояние да събуди апетита дори по-добре от виното. С този вид ром е желателно да се сервират месни ястия.
Прието е да се предлагат златисти или тъмни сортове сред хранене, тоест като дижестив. Такива напитки се дегустират по същия начин като бренди или уиски. Отлежалите сортове трябва да се наливат във високи чаши с масивно дъно. Чашата се нагрява за кратко в дланта Ви, за да се събудят ароматните качества на съдържанието. Предястие за тези видове ром обикновено не е необходимо. Като добавка може да послужи чаша кафе.
Истинските гурмани твърдят, че само малки порции силна напитка ще Ви позволят да се насладите на вкуса му.
Ако пиете повече от 100-150 мл, вкусът на рома едва ли ще се усети.
Когато искате да се насладите на рома през цялата вечер, най-доброто решение са алкохолните миксове.
Рецептите за коктейли на основата на рома съществуват по света отдавна.
Разпространена комбинация от рома и фреша е следната: за 2 порции силна напитка има 1 част лимонов сок.
Вкусовите нюанси на състава могат да се променят по ваша преценка - провеждайте всякакви експерименти.
Поднесете всеки коктейл с ром по оригинален начин - в различни чаши и с различни декорации.
Вижте още какво върви с ром?
Коментари