Когато детето има разстройство, какво може да яде?

Когато детето има разстройство, какво може да яде?
Снимка: gotvach.bg

На всеки родител му се е случвало да изкара не една и две безсънни нощи край леглото на болното си дете. Дори и най-обикновената настинка, баналното зачервено гърло или диарията са повод за притеснения у родителите. Обикновено разстройството при деца се дължи на вирусна инфекция, бактерия в стомаха или прием на антибиотици.

Децата с разстройство трябва да бъдат захранвани внимателно, за да може стомахът им да се стабилизира, за не се раздразни допълнително и максимално бързо да влезе в нормален ритъм.

Диетата при дете с разстройство може да включва ориз (сварен или печен на фурна без мазнина) или оризови спагети, картофи (варени или задушени), сварени моркови, изкиснато сирене, препечен хляб, печени ябълки, макарони, обикновени солети и бисквити, както и банан.

Може да прибавите към храната на детето пилешко месо, млека без лактоза, както и различни лечебни каши. Ако забележите, че детето не иска пилешко месо, е добре да го извадите от менюто.

Храните, които са описани дотук, трябва да се консумират поне пет дни, най-добре десет дни, докато премине първоначалното строго дразнене на детското стомахче.

Когато броят на изпражненията и видът им влязат в норма, можете да пристъпите към захранване на детето. Към дневното меню се прибавя съвсем малко от новата прана и ако на следващия ден не се появи разстройство, се пристъпва към въвеждане на друга нова храна по същата схема.

В процеса на захранване е важно да знаете, че сладкото усилва перисталтиката и на деца с диария не бива да им се дава сладко, дори и ако е с изкуствени подсладители. В списъка със забранени храни попадат също краставици, кашкавал, мазнини. При диария детето трябва да поема много течности, като чай от лайка, чай от шипка и чай от джоджен.

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати
Кулинарна Мрежа
Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 58 301 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!