За какво помагат плодовете фурми?

За какво помагат плодовете фурми?
Снимка: gotvach.bg

Фурмите са плодовете на финиковата палма, която вирее основно в сухите тропически и субтропически области на Африка и Азия. Те са изключително вкусни, както и много полезни, но у нас все още могат да се намерят предимно изсушени.

Важно е да отбележим, че сушените фурми са доста калорични заради високото съдържание на плодова захар в тя. Освен това те са богати на мед, желязо, магнезий, цинк, манган, алуминий, кобалт и много други.

Във фурмите се съдържат 23 вида различни аминокиселини, които липсват в ябълките, бананите и портокалите например. Те са богати на витамините А, А1, С, В1, В2, В6, както и на ниацин, рибофлавин, пантотенова киселина и др.

Редовната консумация на фурми намаляма риска от появата на кариес и сърдечни заболявания. Освен това укрепна имунната система и намалява риска от развитие на ракови заболявания. Фурмите имат свойството да укрепват имунитета, да понижават умората, да повишават издръжливостта и концентрацията.

Те способстват за намаляването на лошия холестерол и подобряват работата на мозъка с близо 20 процента. Няколко фурми на ден ще намалят риска от чернодробни болести. Фурмите се препоръчват за бременни жени, както и за хора с обменни нарушения, дължащи се на лоша функция на щитовидната жлеза, поради високо съдържание на йод в тях.

Рейтинг

4.5
Общо 2 гласували
5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати