Как се прави многолистно тесто?

Как се прави многолистно тесто?
Снимка: gotvach.bg

Многолистното тесто в ежедневието е известно под името бутертесто. От него се приготвят както солени, така и сладки печива.

Необходими Продукти

Брашно тип 500 - 400 г

Сол - 5 г

Краве масло - 360 г

Брашно за обработване на кр. масло - 50 г

Оцет - 8 мл

Вода - 250 мл

Начин на приготвяне

Тестото се замесва от брашното, солта, оцета и водата при температура 20 градуса. Не трябва да е много топло, тъй като маслото се стапя бързо и това пречи на точенето. Все пак, ако се отпусне твърде бързо, сложете го отново в хладилника.

След нанасяне на кръстообразни нарези тестото се оставя да отлежи 15-20 минути при температура 18 градуса. Маслото се нарязва на късове и се прибавя маслото. Измесва се маслено-брашнената маса. Оформя се на паралелепипед и се оставя в хладилника за 30-40 минути при температура 4 градуса. Така маслото придобива по-голяма еластичност.

Тестото се разточва до кръстообразна форма, поставя се кравето масло в средата и се загъва от всички страни. Така полученият пакет се разточва на лист с правоъгълна форма с дебелина 10-20 мм. Изчиства се от брашното и се сгъва на 3. Тестото отлежава в хладилник за 20-30 минути. Разточва се отново и се сгъва на 4 пласта. Охлажда се отново за 20-30 минути.

Разточване, почистване от брашното и сгъване на 4 пласта. Това се повтаря 3 пъти, като след всяко сгъване отлежава 20-30 минути.

Забележки:

1. При всяко поставяне на бутертестото в хладилник, то се увива в стреч фолио;

2. При необходимост може да се набрашни плотът, върху който точим тестото;

3. Готовите печива се сервират топли, в противен случай те губят вкусовите качества и хрупкавата текстура.

Рейтинг

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати