При липса на какъв минерал косата побелява?

При липса на какъв минерал косата побелява?
Снимка: gotvach.bg

Ранното побеляване на косата, за съжаление, не се дължи на преждевременно придобита житейска мъдрост, а на редица други фактори. В структурата на косата се съдържа веществото меланин, което отговаря за нейния цвят.

Понякога с напредването на възрастта и други фактори производството на меланин намалява и косата постепенно започва за губи цвета си. С намаляването на меланина, намалява е цвета на косата, като колкото по-светла е косата, толкова по-малко меланин тя съдържа по принцип.

Побеляването на косата може да се дължи на наследствени фактори, нарушена обмяна на веществата, неправилно хранене (отсъствие на риба в менюто, както и на пресни плодове и зеленчуци), недостиг на витамин B, както и недостиг на тирозин.

Оскъдното и неразнообразно хранене може да стане причина за хроничен недостиг на някои минерали, които пряко влияят върху производството на меланин, а оттам и върху побеляването на косата.

Издайническите сиви косми, които се появяват твърде рано, могат да се дължат на недостиг на ключови за човешкото здраве минерали. Твърде ранното побеляване на косите може да се дължи на недостиг на калций, желязо и цинк, които постъпват в организма ни с консумацията на риба и пресни плодове и зеленчуци.

Липсата на мед, който спостъпва в организма ни чрез храни като ядки, фасул, леща, магданоз и др. също може да повлияе върху нивата на меланин в организма.

4
Общо 2 гласували
5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати
Кулинарна Мрежа
Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 58 301 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!