Какво причиняват енергийните напитки?

Какво причиняват енергийните напитки?

Ежедневно се консумират милиони енергийни напитки, защото мнозина от нас търсят бързо събуждане и прилив на енергия. Дали обаче имаме ясна представа за щетите, които това изкуствено стимулиране носи на тялото ни?

Енергийните напитки носят редица вреди за здравето. Най-често срещаните странични ефекти от приема им се свеждат до високо кръвно, главоболие, нарушения в съня, сърцебиене, тревожност. Специалистите предупреждават, че консумацията на енергийни напитки може да доведе и до много по-сериозни последствия – инсулт, припадъци и дори внезапна смърт.

Най-общо казано енергийните напитки се състоят от кофеин и захар. И двете съставки дават на тялото краткротрайни сили, но същевременно са причина за понижаване на енергията в дългосрочен аспект. Захарта сама по себе си е достатъчно вредна, защото в големи количества затормозява панкреаса и в крайна сметка може да се развие диабет.

Някои от енергийните напитки пък съдържат кофеин, който е седем пъти повече от този в нормална чаша кафе. Прекалените дози кофеин изчерпват витамините от В групата, които са жизнено необходими за произвеждането на енергия в тялото. Така енергийните напитки всъщност ни лишават от енергията, за сметка на няколкочасов прилив на енергия, който след това бързо спада.

Когато в енергийните напитки няма захар, това означава, че те съдържа изкуствени подсладители – най-често аспартам. Те също са много опасни за здравето и трябва да се избягват.

Рейтинг

4.5
Общо 4 гласували
5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Росица Петрова
Дано повече младежи прочетат това, защото те са основните потребители на тези напитки.
3
4