gotvach.bg»Съвети»За какво се използва белият тамян?

За какво се използва белият тамян?

MarianeMariane
Джедай
2579574k
За какво се използва белият тамян?

Православните християни редовно прикадяват домовете си със запален бял тамян, но силата му не се свежда само до способността му да прогонва злото. Белият тамян, който се добива от екзотичното дърво Босвелия, има силно противовъзпалителни свойства, които често се употребяват в народната медицина.

Белият тамян успешно се използва за лечение на бронхит, болни бъбреци, различни видове гноясване и дори като антидепресант. Има данни, че успешно се бори с раковите клетки при някои видове рак. В народната медицина може да срещнете рецепти дори за лечение на шипове, плексит и болни стави с бял тамян.

При шипове белият тамян се използва външно под форма та различни видове компреси, които се приготвят от него и други съставки, и се налагат върху ошипеното място. Може дори да си направите мехлем с бял тамян и пчелен мед, с който да преборите плексита.

Но чудодейното бяло зрънце може да бъде примемано и вътрешно. Важно е белият тамян да не добира до зъбите, защото има ствойството да ги потъмнява. Затова обикновено се прилага в комбинация с някакъв плод, като тамянът се слага в плода предварително и след това плодът се запича във фурната.

Специалистите препоръчват бял тамян особено при възпалени бъбреци. При това заболяване белият тамян (25 г) се разтопява на водна баня заедно с 25 г пчелен восък, 40 г медицинска дъвка, 100 грама зехтин.

Щом сместа се охлади, от нея се оформят топчета с големината на царевични зърна. Взима се по едно топче три пъти дневно преди хранене.

Белият тамян се използва и като съпътстващо лечение на пневмония и плеврит. Той успешно се прилага и при лечение на бронхит, астматичен бронхит и силна простуда.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 3
51
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати