Как се вдига пяна на мляко на пара?

Как се вдига пяна на мляко на пара?

Как се вдига пяна на мляко на пара?

Не е нужно да сте професионален бариста, за да зарадвате близките и гостите си с разкошно капучино или лате макиато. Единственото, от което се нуждаете, е кафе машина, която може да прави пара, както и от малко тренировки.

Приготвянето на пяна на мляко на пара не е толкова просто, колкото изглежда на пръв поглед. За да приготвите плътна и трайна пяна, преди всичко не трябва да прегрявате млякото, защото над определена температура започва отделянето на захари, което напълно ще промени вкуса на млякото и крайния вкус на капучиното или латето.

Млякото, което ще правите на пяна, трябва да е не по-топло от 65-70 градуса. Ако не разполагате със специален термометър може просто да поставите ръката си на дъното на съда. Когато дъното стане прекалено горещо, е време да спрете парата.

Загряването и вдигането на пяна започва в горната част на съда. По този начин дюзата за пара ще вкара в млякото повече въздух и млякото ще разшири обема си. Твърде големите мехури са сигурен признак, че държите дюзата прекалено близо до повърхността и трябва да я потопите поне още 1-2 см навътре.

Когато прясното мляко удвои обема си, но правилната температура не е достигната, потопете дюзата на дъното на съда, за да загреете млякото до нужната температура. След това може да ударите чашата внимателно няколко пъти в барплота, за да се спукат, по-големите балони и да се уплътни пяната.

Остава само да добавите кафе еспресо и да се насладите на аромата на истинско капучино или кафе лате макиато. По сръчните от вас, подобно на истински бариста, могат да се опитат да нарисуват нещо.

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати