Gotvach.bg»Съвети»Как се вдига пяна на мляко на пара?

Как се вдига пяна на мляко на пара?

MarianeMariane
Джедай
254955
Как се вдига пяна на мляко на пара?
Комплект ножове на стойка - 5 броя-28%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект ножове на стойка - 5 броя
55.00 лв.
39.80 лв.

Не е нужно да сте професионален бариста, за да зарадвате близките и гостите си с разкошно капучино или лате макиато. Единственото, от което се нуждаете, е кафе машина, която може да прави пара, както и от малко тренировки.

Приготвянето на пяна на мляко на пара не е толкова просто, колкото изглежда на пръв поглед. За да приготвите плътна и трайна пяна, преди всичко не трябва да прегрявате млякото, защото над определена температура започва отделянето на захари, което напълно ще промени вкуса на млякото и крайния вкус на капучиното или латето.

Млякото, което ще правите на пяна, трябва да е не по-топло от 65-70 градуса. Ако не разполагате със специален термометър може просто да поставите ръката си на дъното на съда. Когато дъното стане прекалено горещо, е време да спрете парата.

Загряването и вдигането на пяна започва в горната част на съда. По този начин дюзата за пара ще вкара в млякото повече въздух и млякото ще разшири обема си. Твърде големите мехури са сигурен признак, че държите дюзата прекалено близо до повърхността и трябва да я потопите поне още 1-2 см навътре.

Когато прясното мляко удвои обема си, но правилната температура не е достигната, потопете дюзата на дъното на съда, за да загреете млякото до нужната температура. След това може да ударите чашата внимателно няколко пъти в барплота, за да се спукат, по-големите балони и да се уплътни пяната.

Остава само да добавите кафе еспресо и да се насладите на аромата на истинско капучино или кафе лате макиато. По сръчните от вас, подобно на истински бариста, могат да се опитат да нарисуват нещо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен