За какво се използва мурсалски чай?

За какво се използва мурсалски чай?
Снимка: gotvach.bg

Мурсалският чай е пословично известен с лековитата си сила. Смята се, че този чай, който се приготвя от целите цъфтящи стръкове на растението, има антиоксидантно, тонизиращо, укрепващо и антианемично действие.

Тези свойства на мурсалския чай се дължат на голямото количество флавоноиди, които се съдържат в него. Редовният прием на мурскалски чай доказано намалява високото кръвно налягане, което съответно понижава риска от сърдечен инфаркт и инсулт.

В мурсалския чай има танини и етерични масла, които въздействат благоприятно върху болестите на дихателната и отделителната система. Редица лекари препоръчват мурсалски чай като поддържащо лечение на чернодробни заболявания, бъбречни заболявания, той като в него се съдържа още желязо, мед, кобалт, цинк, калий, магнезий и др. полезни за здравето елементи.

Този чай, известен още като Планински, Пирински, Алиботушки и Шарпланински чай, може да се използва и от хора, които страдат от хроничен гастрит, ентероколит и други чревни заболявания.

Добре изразената му противомикробна и противовъзпалителна дейност се отразява положително върху пикочно-половата система, което е една от причините да сравняват мурсалския чай с виагра.

Рейтинг

4.3
Общо 3 гласували
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати