Керамичните съдове са едни от най-добрите за готвене. Те имат редица предимства пред останалите – необходима е много малко мазнина за приготвянето на ястията, по тях нищо залепва и почистването е много лесно. Но как да почистим загоряло от керамичен съд?
Първото, което трябва да се отбележи, че качественият керамичен съд не загаря. Това е и сред най-важните предимства на този вид съдове, защото почистването им е много лесно. Ако при готвенето все пак се получи залепване на храна, можете да измиете тигана с вода и сол.
За целта сипете в съда да се вари вода със сол. Варете до извиране на водата, а след това забършете внимателно оставащата сол с кърпа. Друг вариант е вместо сол да използвате сода бикарбонат.
По принцип за керамичните не са необходими агресивни препарати, затова по-скоро залагайте на по-леки препарати. Почиствайте ги всеки пък след готвене и избягвайте да ги слагате в съдомиялната, защото може да нарушите покритието им.
Ако си купувате керамични съдове, по-добре инвестирайте в малко по-скъпи, защото са по-качествени и трайни и няма да имате проблеми с покритието и залепването.
Коментари