Gotvach.bg»Съвети»Как се пече с фолио, от коя страна?

Как се пече с фолио, от коя страна?

MarianeMariane
Джедай
2559572k
Как се пече с фолио, от коя страна?

Сигурно ви е направило впечатление, че едната страна на фолиото за печене е матова, а другата лъскава. И много домакини са изправени пред дилемата коя страна на фолиото да обърнат към продуктите в тавата за печене и коя страна да остане обърната навън към печката.

От теоретична гледна точка, когато сложим лъскавата страна навън, максимално се отразяват инфрачервените топлинни лъчи, което води до по-бавно загряване на продукта, покрит с фолиото.

От друга страна, ако сложите фолиото с матовата страна навън, това теоретично дава възможност нагряването на продукта, покрит с фолио, се увеличи с 10-15 процента, т.е. обърнатата навътре лъскава страна на фолиото увеличава температурата на печена.

Това правило важи и когато искаме да запазим по-дълго време топъл даден продукт. За целта трябва да го завием с алуминиево фолио с лъскавата страна навътре, принцип, който продавачите на пиле на грил са налучкали съвсем случайно.

Принципно се приема, че за по-бързото изпичане на продуктите, фолиото трябва да бъде с матовата страна навън, а гланцираната навътре.

Но тук е моментът да кажем, че това правило е осезаемо при топлинна обработка на продукти при над 500 градуса по Целзий, което означава, че при печене в обикновена фурна е неприложимо и няма никакво значение коя страна на фолиото ще остане отвън и коя отвътре при приготвянето на задушени пържоли с гъби и сметана или задушени телешки пържоли на фурна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати