За какво са полезни дюлите?

За какво са полезни дюлите?
Снимка: gotvach.bg

Полезните свойства на дюлите са познати на човечеството от дълбока древност. Смята се, че още бащата на медицината Хипократ е препоръчвал този плод като лек за стомашно-чревния тракт. Понеже в дюлята има високо съдържание на танини, обикновено в народната медицина тя се използва под формата на сиропи и желета.

Дюлите са богати на фруктоза, глюкоза, пектинови съединения, калий, калций, желязо, фосфор и мед. Дори в семената им има редица биологично активни вещества, които действат благоприятно върху организма.

Дюлите не се препоръчват при запек и плеврит, но компотът от дюли и варените дюли са изключително полезни за хора, които страдат от стомашни възпаления и стомашни разстройства.

Печени или варени дюли са чудесно средство против повръщане, а сокът от узрели дюли е природен атисептик. Особено препоръчителен е той при хора, които страдат от заболявания на дихателните пътища.

Благодарение на полезните микро и макроелементи, съдържащи се в дюлите, сиропът или чаят от дюли са полезни при борба с цистит, както и при изразена астма.

Болните от астма могат да приемат отвара от семки надюля за подобряване на състоянието си. Семките от дюля задължително се варят цели и не се смилат, защото съдържат отровното вещество амигдалин.

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати