Какво причинява чипсът на тялото?

Какво причинява чипсът на тялото?
Снимка: gotvach.bg

Без съмнение чипсът е една от любимите храни на много хора по света. Колкото и да е вкусен обаче, оказва, че това е и една от най-вредните храни, чиято редовна консумация може да нанесе непоправими щети върху здравето, заради опасните съставки в него.

На първо място редовната консумация на чипс причинява затлъстяване, което от своя страна е причина за появата на много заболявания – някои форми на рак, сърдечни заболявания и диабет. В едва 100 г чипс се съдържат 40 г мазнини и 500 калории.

Чипсът повишава кръвното налягане и холестерола, защото е много богат на трансмазнини. Смъртната опасност от чипса идва от натрупването на мастни плаки по стените на кръвоносните съдове, в резултат на което те се стесняват, запушват и се развива атеросклероза.

Смята се, че чипсът може да причини и проблеми с психиката, особено при децата. Причината за това е в наситените мазнини, които възпрепятстват правилното функциониране на мозъчните клетки и нанасят сериозни вреди на хормоналния баланс.

Чипсът се нарежда сред храните, които са източници на празни калории. Това са храни, които причиняват напълняване, но в същото време не снабдяват организма с полезни за него вещества.

От всичко изброено следва, че чипсът е една от най-вредните храни, които човек може да сложи в устата си, а вредите за децата са още по-големи. Затова е добре той да се ограничи до минимум и да се потърсят здравословни негови заместители.

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати