Как да проверим дали гъбите са отровни?

Как да проверим дали гъбите са отровни?

Опитните гъбари ще ви кажат, че всички гъби са ядливи, просто някои от тях само по веднъж. Ако оставим шегата настрана, трябва дебело да подчертаем, че няма никакъв сигурен начин да отличите отровните от ядливите гъби.

Затова диви гъби трябва да се берат само от опитни гъбари, които са се научили да ги различават от опит, а не чрез четене на описания в интернет пространството.

Защото освен вкусни, гъбите могат да са и особено опасни, а някои от отровните гъби са толкова смъртоносни, че дори и своевременна лекарска намеса няма да спаси живота ви.

За жалост от години сред любителите гъбари циркулират различни митове относно това, как можем да проверим дали гъбите са отровни, и те най-вероятно са стрували живота на не един или двама пишман-гъбари.

Искаме дебело да подчертаем, че твърдението, че отровните гъби миришат неприятно и това е един от отличителните им белези, не е вярно в никакъв случай.

Не е вярно и твърдението, че може да познаете дали гъбите са отровни, ако ги готвите заедно с 1-2 скилидки чесън или парче обелен картоф. Твърдението, че те се оцветяват в син или сив цвят от отровата е несъстоятелно и може да доведе до смъртта на непредпазливите готвачи.

Не бива да се доверявате и на онези, които ви казват, че отровните гъби могат да се обезвредят с дълго варене. Не може да съдите затова дали гъбите са отровни или не чрез накисване в прясно мляко, за което се твърди, че вкисва от отровнит гъби.

В кръга на шегата, единственият сигурен начин да проверите дали гъбите са отровни, е да приложите метода на будилника. Преди консумацията на съмнителни гъби си навивате будилника за 6.00 часа сутринта. Ако на другата сутрин не го чуете, значи със сигурност са били отровни.

Рейтинг

5
Общо 3 гласували
5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати