Как се разпознава истинското сирене?

Как се разпознава истинското сирене?
Снимка: gotvach.bg

Истинското сирене се прави от прясно мляко, но все още има много производители, които произвеждат сирене от сухо мляко, от палмови мазнини и дори от телешко шкембе, точно така, от телешко шкембе, и по-конкретно от ензими, извличани от него.

За разликата от истинското сирене, произведено от прясно мляко, фалшивото сирене с растителни мазнини има тебеширено бял цвят. То има доста по-рехава структура. От него не може да се отрежат прекалено тънки филии, защото съдържащите се в бучката сирене растителни мазнини се разпадат при по-силен допир.

Но истинското сирене с неговите естествени млечни киселини може да се нареже дори на съвсем тънки филии с дебелина около 5 мм при това без да се разпадне.

Обикновено сиренето с растителни мазнини се предлага на бучки, чиито ръбове са доста отсечени и заострени, докато при истинското сирене ръбовете да заоблени.

Друг начин да се уверите дали сиренето, което сте закупили е само от мляко или в него има и други неща, е да го накиснете в обикноване вода. След няколко дни истинското сирене ще бъде обезсолено, но сравнително добро състояние, докато сиренето с растителни мазнини буквално ще се е разтворило пред очите ви.

Все пак единственият сигурен начин за доказване на наличие на растителни мазнини в млечните продукти си остава лабораторният анализ. Той гарантира изключително високо точност на получените резултати, но е сравнително скъп.

Рейтинг

4
Общо 2 гласували
5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати