Всяка бременна жена трябва да спазва здравословен режим на хранене, чрез който както тя, така и бебето да получават достатъчно количество витамини и минерали. Има някои храни, които е по-хубаво да се избягват по време на бременност. Една от тях е топеното сирене.
Сирената като цяло са много важен източник на ценни белтъчини и калций, но по време на бременността жената трябва да избягва някои видове, защото в тях се съдържат опасни бактерии. Най-опасната е бактерията листерия, която е животозастрашаваща. Тя се намира в меките сирена, каквото е топеното сирене. Най-добре е то да се избягва, заедно с други сирена като синьо сирене, камамбер, бри.
Сирената, които са разрешени за консумиране, трябва да са произведени от пастьоризирано прясно мляко. Твърдите сирена са разрешени, както и киселото мляко и изварата.
Ако вечеряте навън и имате съмнения относно храната, най-добре се осведомете предварително за нейния състав, за да се избегнат неприятни усложнения. Макар и да се случва много рядко, отравянето с листерия може да предизвика отравяне на кръвта, спонтанен аборт и сериозно отслабване на имунната система.
Коментари