Как да ускорим перисталтиката си?

Как да ускорим перисталтиката си?

Много хора неправилно обвиняват стомаха си, когато имат проблем с изхождането. Всъщност терминът нередовен стомах е доста неточен, защото изпразването на червата е свързано с тяхната работа. Перисталтиката или движението на червата могат да бъдат забавени или затруднени поради редица фактори.

Забавената перисталтика често е в резултат на вродено по-дълго дебело черво, смъкване на червото, намален прием на целулоза, потискане на рефлекса на дефекация, тумори и др.

Един от най-лесните и естествени начини за ускоряване на перисталтиката е увеличаване на дневния прием на течности и на храни, богати на целулоза. Препоръчително е свежи плодове и зеленчуци, кисело мляко, пшеничени трици и др., богати на влакнини храни, да бъдат добавени към дневното меню.

Специалистите съветват хората, които страдат от затруднена перисталтика, да не прибързват с лекарствените препарати, а да опитат да овладеят състоянието си с помощта на народната медицина.

За ускоряване на перисталтиката може да се приема по 1 с.л. мед сутрин на гладно, разтворена в 1 ч.ч топла вода. Слабително действие имат и някои билки като майчин лист (сена), корени от ревен, зърнастец, ленено семе и др.

Не бива за забравяте да поемате и достатъчно количество течности през целия ден, особено сутрин. Също така е добре да изключите от менюто си сухите храни, готовите сандвичи и тестените изделия, белия хляб и рафинираните захари.

Рейтинг

4.3
Общо 3 гласували
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати