Как да се храним при мигрена?

Как да се храним при мигрена?
Снимка: gotvach.bg

Всеки, който е страдал от мигрена, знае колко неприятно може да бъде това състояние. Понякога неразположението е толкова голямо и незатихващо, че мнозина си мислят, че едва ли ще намерят спасение от него. Въпреки това специалистите са единодушни, че с помощта на специална диета може да се постигне значително подобрение.

Както знаем, най-характерната черта на мигрената, е главоболието. Според учените то може да се притъпи, ако се избягват някои определени храни и напитки. Множество изследвания са доказали, че намаляването на млечни продукти /най-вече сирена като моцарела, чедър, стилтън, бри/ действа благотворно.

Положителен ефект се наблюдава още при избягване на колбаси от преработено месо, имащи висока трайности: кренвирши, наденици, салами, пастети и др. Препоръчва се също така да се избягват шоколадите, вафлите, чипсовете, кексовете, солетите, пуканките. Не се препоръчва консумацията на бира, вино, ликьори и други алкохолни напитки, тъй като употребата им също се свързва с поява на главоболие.

Същевременно специалистите препоръчват да се наблегне на храни, имащи високо съдържание на витамин В2. Яжте повече сусамов тахан, крехко агнешко, брюкселското зеле, прясно говеждо. Хапвайте листни зеленчуци, семена, кълнове. Наблягайте също така и на пресния джинджифил, поставяйки го в салати или фрешове. Доказано е, че той действа чудотворно както при мигрена, така и при куп други оплаквания.

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати