Кайсиевите плодове, известни също и с кайсиевите си ядки, се намират вътре в твърдата костилка на плода.
Кайсиевите ядки съдържат вещество, наречено амигдалин, което освобождава цианид, след като се консумира. Ако ще ядете кайсиеви ядки, уверете се, че не ядете повече от препоръчителното дневно количество или може да получите отравяне с цианид.
Избягвайте да ядете повече от 3 броя малки кайсиеви ядки на ден. Според Европейския орган за безопасност на храните (EFSA) хората, които ядат повече от 3 броя кайсиеви ядки на ден, са изложени на риск от развитие на отравяне с цианид.
Цианидното отравяне може да причини следните симптоми:
- Главоболие;
- Гадене;
- Треска;
- Безсъние;
- Умора;
- Нервност;
- Мускулни и ставни болки;
- Ниско кръвно налягане.
Проучванията показват, че 0,5 до 3,5 милиграма цианид на килограм телесно тегло могат да бъдат фатални.
Най-безопасната доза амигдалин е 0,37 грама или 3 малки кайсиеви ядки на ден. По-високи дози могат да причинят рискове за здравето.
От друга страна, кайсиевите ядки са съставени от следните хранителни вещества:
- 45 % -50 % мазнини;
- 25 % протеин;
- 8 % въглехидрати;
- 5 % фибри.
Освен това кайсиевите ядки са богати на здравословни мазнини, които помагат за понижаване на лошия холестерол. Есенциалните мастни киселини като омега-6 и омега-3 мастни киселини помагат в борбата със сърдечните заболявания, подобряват психичното здраве и осигуряват и други ползи за здравето.
Вижте още: