Gotvach.bg»Съвети»Колко лук дневно можем да ядем

Колко лук дневно можем да ядем

EvgeniaEvgenia
Мастър Шеф
942601k
Колко лук дневно можем да ядем

Древните гърци и римляни са били известни с това, че са използвали лука заради неговите лечебни свойства.

Римляните вярвали, че яденето на лук ще придаде сила на тези, които го консумират редовно, и често го включвали в менюто на гладиаторите. И не е чудно, че те са вярвали в това, тъй като лукът е пълен с хранителни вещества, съдържа витамин С и фибри.

Предимства на консумацията на лук

Поради високото си съдържание в лука на фибри и пребиотик, лукът е чудесен и за храносмилателния тракт.

Лукът е полезен за цялостното здраве на сърцето и помага за намаляване на възпалението, нивата на холестерола и триглицеридите.

Въпреки това има някои недостатъци при консумацията на лук според проучвания. Ако страдате от стомашно-чревни проблеми като хронични киселини или рефлукс, яденето на суров лук може да влоши тези симптоми.

Колко лук дневно можем да ядем

Проучванията също така отбелязват, че консумирането на големи количества зелен лук може да повлияе отрицателно на лекарствата за разреждане на кръвта.

Изследователи от североизточните региони на Китай са изчислили, че за да се избегне ръстът на заболеваемостта от рак на дебелото черво, е препоръчително да се консумират по 16 кг лук на година или средно по 50 грама лук на ден на човек.

Този зеленчук може да се добавя към салати и ястия с лук или да се консумира в чист вид, нарязан на малки парченца като гарнитура към домашна сланина например.

Вижте още:

- Колко калории има в различните видове лук;

- Как да направим плитки чесън и лук.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати