За какви ястия се използва шафран?

За какви ястия се използва шафран?

Шафранът е една от най-скъпите подправки, която макар да не е много разпространена в нашата кухня, намира широко приложение в азиатската, европейската и индийската кухня. Шафранът притежава уникален аромат и свойства. Тъй като ароматът на подправката е леко специфичен, не бива да се прекалява с количествата му.

В средиземноморската кухня се използва за овкусяване на паста, ризото, паеля, но може да се добави към ястия с агнешко, пилешко, риба и дори някои супи. Особено подходящ е за доматена супа, а освен за ориз се използва и за овкусяване на кускус. Прибавяйте шафрана около 5 минути преди края на готвенето, за да може да се освободи ароматът му.

Тази интересна подправка е изключително популярна и в сладкарството, където се използва при приготвянето на сладкиши, мусове, бисквити и кремове. И докато в ястията се добавя в края на готвенето, то при различните печива трябва да се добавя при самото замесване, за да може да овкуси и оцвети тестото.

Шафранът е изключително скъпа подправка, затова я използвайте умерено и внимателно. Ястията, овкусени с шафран, придобиват несравним вкус. Съхранявайте шафрана на хладно, сухо и тъмно място, за да запази невероятните си качества по-дълго време.

Рейтинг

4.7
Общо 3 гласували
5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати