gotvach.bg»Съвети»Как да изпечем чушки?

Как да изпечем чушки?

MarianeMariane
Джедай
2579574k
Как да изпечем чушки?

Всяка година стотици български домакини се втурват да затварят буркани със зимнина по стара българска традиция. Въпреки че днес пресни плодове и зеленчуци могат да се намерят по сергиите целогодишно, родните домакини предпочитат да консервират сезонните продукти и с право. Нищо не може да се сравни с вкуса и аромата на едра, месеста пиперка, обрана и опечена в края на лятото.

Чушките са сред най-тачените родни зеленчуци, те са и сред най- предпочитаните при приготвяне на различни видове лютеници. Освен това изпечените и обелени чушки отлично се съхраняват във фризер, където в продължение на поне 6 месеца запазват вкусовите си качества.

Има най-различни начини за изпичане на чушките, които се практикуват у нас. Все още на много места чушките се пекат в традиционния чушкопек, което е доста пипкава и трудоемка работа. Някои домакини предпочитат за пекат чушките си директно върху електрическа скара, на която по правило най-добре се пекат кюфтета и кебапчета.

Може бързо и лесно да изпечете чушки във фурната. Печени чушки във фурна могат да се направят по два начина. Може да сложите чушките в тава и да ги запечете само на горен реотан или на инфрачервен грил, ако разполагате с такъв. Другият вариент е да ги подредите върху скарата и да ги запечете, като тогава трябва под тях да сложите тава, в която да се събира отделената течност.

Някои домакини се осмеляват да пекат чушките директво върху керамичните плотове на печките си, като твърдят, че след това почистването е фасулска работа. Ние не ви съветваме да го правите, за да не съсипете печките и котлоните си.

Алтернативни начини за печене на чушки са печени чушки на скара върху газов котлон, както и на тенекия с горелка, но тези два способа изискват външно пространство, с което не всички разполагат.

С печените пиперки може да приготвите чушки с доматен сос, чушки бюрек, печени чушки или невероятно апетитните панирани чушки, рецепти за които може да намерите на нашия сайт.

Виж повече
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 4
52
40
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати