Как да спрем къркоренето на корема?

Как да спрем къркоренето на корема?

Как да спрем къркоренето на корема?

На всекиго може да се случи да изпадне в конфузната ситуация коремът му да започне да къркори във възможно най-неподходящия момента. Всъщност къркоренето на корема е причинявало на човечеството такива неудобства, че дори древногръцките философи са търсили причината за появата му.

Въпреки че къркоренето на корема е доста не приятно, дори сконфузно, то не е причина за безпокойство. Както е известно стомашните мускули се свиват периодично, подобно на вълни. Тези ритмични свивания имат за цел да придвижат поетата храна из храносмилателната система. Но когато в стомаха няма никаква храна, неговото съдържание (стомашни сокове, въздух, стомашни газове) се движи вътре и издава този къркорещ звук.

Смята се, че неволните движения на стомашните мускули могат да бъдат провокирани дори от мисълта за храна, докато други са на мнение, че те са природен механизъм, който да ни припомни да поемем храна, защото стомахът ни е празен. Ето защо ако коремът ни къркори, когато сме гладни, лесно можем да се избавим от дразнещите звуци с малко храна.

Но какво да правим, когато коремът ни къркори след хранене? Според специалисти къркоренето на корем след ядене може да се дължи на поглъщането на въздух по време на хранене, както и на употребата на продукти, които предизвикват повишено газообразуване. Ето защо не бива да говорим по време на хранене и трябва внимателно да сдъвкваме храната.

Добре е да избягваме продукти, които имат газообразуващо действие като ябълки, круши, зеле, бобови култури, сладолед и газирани напитки. Ако все пак решите да похапнете такива храни, след това изпийте няколко таблетки активен въглен.

Ако често страдате от къркорене в стомаха, може би трябва да потърсите компетентна лекарска помощ, защото това може да е симптом на заболяване на стомашно-чревния тракт. Къркоренете в стомаха може да е сигнал, че страдате от дисбактериоза, вяло протичаща чревна инфекция, дори на някакъв вид невроза.

Рейтинг

5
Общо 3 гласували
5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати