Как да съхраним коприва във фризера?

Как да съхраним коприва във фризера?

Наричат копривата Царицата на билките, защото тя е сред най-полезните растения, познати на човечеството. От нейните корени и листа могат да се приготвят лековити отвари и настойки, които да се използват успешно в борбата с различни респираторни заболявания, косопад, захарен диабет, анемии, бъбречни заболявания и др.

Но освен несъмнените лечебни свойства, които копривата притежава, тя е високо ценена и от готвачи и кулинари, защото има интересен и пикантен вкус, освен това е богата на ценни хранителни вещества и витамини.

Свежа коприва може да откриете и да си наберете от разни сенчести места от май до септември. Но единственият начин да сложите на трапезата си коприва и през студените зимни месеци е да си замразите във фризер.

Добрата новина за всички, които обичат коприва е, че тя лесно може да се замрази и съхранява във фризер в продължение на няколко месеца, без това да се отразява на вкусовите ѝ качества.

Има два начина за замразяване на коприва във фризер - директно или след предварително бланширане. Някои домакини предпочитат да замразяват копривата директно. Те просто слагат измитите и изцедени листа коприва в найлонов плик, притискат го добре, за да излезе излишния въздух, и го навиват на стегнат пакет.

Ако се спрете на варианта предварително да бланширане трябва да попарите копривата за 2-3 минути в подсолена вода, след това да я залеете със студена, за да спрете процеса на готвене. След това тя трябва да се отцеди много добре, да се сложи в плик и да се прибере във фризер.

Независимо на кой от двата варианта ще се спрете, замразената във фризер коприва ще ви даде възможност дори в средата на зимата за зарадвате семейството си с каша от коприва с яйца и сирене или кюфтенца от коприва.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати