Как се прави желирана пача?

Как се прави желирана пача?
Снимка: gotvach.bg

Paça е дума произлизаща от турския език и означаваща ниската част на крака. Пачата е вид чорба, традиционна за тюркските народи, а също и за тези от Балканския полуостров. Разликата идва от това, че тюрките я приготвят от агнешко, а балканците от свинско.

В България пача чорбата се приготвя от свинска глава, заедно с ушите, крака и понякога опашка. При приготвянето на чорбата всичко се вари на много бавен огън и щом започне месото да пада от костите се изважда от бульона и се обезкостява. След това отново се връща в бульона и се доварява заедно със сол, чесън, дафинов лист, черен пипер и бахар.

Всяко едно ястие има поне по една задължителна съставка, която не трябва да се пропуска, при пачата това е чесънът. Традиционно в България пача чорбата се яде гореща и с обилно количество настърган хрян и счукан чесън изгасени с оцет.

Друг начин за ядене на пача чорба е желирана. Това се получава когато изстине и от хрущялите на обезкостеното месо бульонът се желира. Ако хрущялите са малко като количество може да се добави и свински желатин. Единствената разлика в приготвянето на гореща и желирана пача чорба е, че в желираната не се добавя оцет.

Веднъж желирана пачата може да се съхранява с месеци на тъмно и хладно. В миналото се е съхранявала в одаите на къщите. Пачата е характерна за всички тюркски племена, както и за целият Балкански полуостров, с единствената разлика в подправките, добавяни в нея.

Рейтинг

5
Общо 5 гласували
5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати