Как да не лепи тестото?

Как да не лепи тестото?
Снимка: gotvach.bg

Има много различни видове тесто, като всеки от тях трябва да отговаря на определени критерии. Тестото за хляб, питки и погачи например трябва да е гладко и меко, да се меси и отделя лесно. От друга страна тестото за козунаци трябва да е меко и лепкаво.

Ето защо отговорът на въпроса защо тестото лепне, понякога може да бъде - защото така трябва! Но когато тестото лепне, а не трябва да бъде така, има една основна причина - наличието на твърде много течност (вода, мляко, яйрян) при замесването му и твърде малко брашно.

Добрата новина за всички начинаещи готвачи е, че лесно може да поправите тестото, което лепне, като добавите към него още малко брашно и за препоръчване мазнина, но не повече от ½ с.л. олио.

Брашното не бива да се изсипва директно отгоре, а трябва да се поръси върху плота за месене и лепнещото тесто да се премеси няколко пъти, докато поеме нужното количество брашно, така че да не лепне.

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати