Gotvach.bg»Съвети»Как да не лепи тестото?

Как да не лепи тестото?

MarianeMariane
Джедай
2559563k
Как да не лепи тестото?

Има много различни видове тесто, като всеки от тях трябва да отговаря на определени критерии. Тестото за хляб, питки и погачи например трябва да е гладко и меко, да се меси и отделя лесно. От друга страна тестото за козунаци трябва да е меко и лепкаво.

Ето защо отговорът на въпроса защо тестото лепне, понякога може да бъде - защото така трябва! Но когато тестото лепне, а не трябва да бъде така, има една основна причина - наличието на твърде много течност (вода, мляко, яйрян) при замесването му и твърде малко брашно.

Добрата новина за всички начинаещи готвачи е, че лесно може да поправите тестото, което лепне, като добавите към него още малко брашно и за препоръчване мазнина, но не повече от ½ с.л. олио.

Брашното не бива да се изсипва директно отгоре, а трябва да се поръси върху плота за месене и лепнещото тесто да се премеси няколко пъти, докато поеме нужното количество брашно, така че да не лепне.

След като сте запознати с месенето на тесто, препоръчваме да опитате някоя от нашите изпитани рецепти за:

- сладка питка;

- козунак;

- или вкусни милинки;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати