Как се изчистват ръждясали съдове?

Как се изчистват ръждясали съдове?

Съвременните материали, които се използват за производството на домакински съдове, обикновено са доста издръжливи и не позволяват на съдовете да ръждясат. Но ако се поровите в мазето или на тавана може да откриете стари и ръждясали чугунени съдове, които да са хванали доста ръжда от стоене.

И въпреки че първата ви реакция би била да ги изхвърлите, ние ви съветваме да размислите и да се опитате да почистите съдовете от ръждата, защото чугунените съдове са изключително издръжливи и могат да се използват от няколко поколения, ако за тях се полагат грижи.

Когато се налага да почистите силно ръждясали съдове, трябва първо да се опитате да премахнете максимално количество от ръждата с помощта на твърда четка или тел. За да улесните премахването на ръждата, може да накиснете съдовете за 1 до 4 часа в разтвор от вода и бял оцет, които са смесени в съотношение 1:1.

След това изплакнете обилно с хладка вода и отново почистете с четка. Изплакнете отново, подсушете с кърпа. След като сте премахнали възможно най-много от ръждата на ръка, остатъка може да изгорите във фурната вкъщи. За целта сложете тиганите (които нямат пластмасови дръжки) във фурната върху решетка, поставена на най-долна позиция и настройте на режим самопочистване.

Оставете съдовете да се охладят, изтъркайте ги много добре с четка, подсушете с кърпи и намажете обилно с мазнина. Препоръчваме ви за закалите намазаните с мазнина съдове отново в печката, като е добре да покриете дъното и с тава или алуминиево фолио, за да не капе мазнината по него. След час-два в печката съдовете са поели мазнина и са се закалили. Те са готови за нови кулинарни подвизи.

Рейтинг

4
Общо 2 гласували
5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати