Как да изчистим петна от кръв?

Как да изчистим петна от кръв?
Снимка: gotvach.bg

Почистването на петна от кръв е предизвикателство, пред което всяка домакиня рано или късно се изправя. Петната от кръв имат неприятното свойство да попиват дълбоко в тъканите на материите и с времето да стават все по-трудни за премахване. Но има различни начини за премахване дори и на упоритите засъхнали и стари петна от кръв от килима, дивана или любимата рокля.

Основното правило, което важи за всички видове материи, върху които има петна от кръв, е те да се почистят възможно най-скоро след замърсяването. Защото с изминаването на всяка следнаща минута кръвта попива все по-дълбоко и по-дълбоко и става все по-трудна за почистване.

Петната от кръв се третират според материята, на която са попаднали, като най-добре е първо да се опитате да ги премахнете само с хладка вода. Ако се опитате да третирате петното с топла вода, кръвта ще се съсири и ще стане почти невъзможно да се премахне.

Петна от кръв върху кадифе могат да се премахнат с тампон, напоен в чист спирт (95 градуса). След това кадифето се изчетква добре с четка с мек, естествен косъм или с памучна кърпа.

Петна от кръв върху коприна може да опитате да почистите с микрофибърна кърпа, напоена с чист спирт. Ако методът не подейства, поръсете петното с каша, получена нишесте и вода. Оставете да изсъхне и да хване коричка, изстържете нишестето и довършете почистването със слаб оцетен разтвор.

Когато петното от кръв се намира върху вълнена материя, то може да бъде почистено с помощта на памук, натопен в 3 процентов амонячен разтвор. Петната от кръв върху цветни дрехи се почистват в леген с хладка вода (1 л), в която са разтворени 3 с.л. готварска сол.

Кислородната вода отлично почиства петна от кръв върху бели материи. За целта петното трябва да се третира с 3 процентов разтвор от кислородна вода до пълното му изчезване, а след това дрехата да се изплакне в хладка вода.

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати