Gotvach.bg»Съвети»Как се прави доматен сок?

Как се прави доматен сок?

MarianeMariane
Джедай
2559563k
Как се прави доматен сок?

У нас доматеният сок е на особена почит. Почти няма домакинство, което въпреки големия избор от готови консерви и буркани с доматен сок, които се предлагат в търговската мрежа, да не си приготви свои собствени буркани за зимата. Затварянето на буркани доматен сок са един от начините за съхраним полезните качества на доматите и през зимата.

Има десетки рецепти за приготвяне на доматен сок, които се различават една от друга както по отношение на кулинарна обработка на самите домати, така и по технологията на приготвяне и стерилизиране на бурканите или бутилките с домати.

Стандартната рецепта за доматен сок включва месести презрели домати, сол, захар и малко олио. Доматите се измиват много добре, по възможност се отстранява ципата им и се нарязват на ситно. Прехвърлят се в дълбока тенджера и се нагряват на бавен огън, без да се добавя допълнително вода.

В прецежда на варене излишната вода се изпарява, а остатъка се претрива през цедка (сито или гевгир), така че да се получи плътен и гъст сок. Той се налива в чисти, сухи буркани, които се стерилизират за около 10 минути.

Може да приготвите доматен сок и без варене. В този случай добре измитите домати се обелват предварително и смилат с месомелачка. Подправят се със сол и черен пипер, след което се добавя ситно нарязан магданоз, малко черен пипер и захар на вкус. Сместа се разпределя в буркани, които се стерилизират поне за 30 минути.

Доматеният сок е отличен източник на витамини от групите групите С, В, Р и К, провитамин А и микроелементите желязо, калций, калий, магнезий, натрий и фосфор. Стерилизираният доматен сок е една наистина вкусна и най-важното качествена добавка към супи, сосове, паста или ястия с месо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
Общо гласували: 3
52
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати