Заешкото месо е не само вкусно, но е и изключително полезно. То е рекордьор по съдържание на белтъчини, като в това отношение превъзхожда свинското месо, говеждото месо и пилешкото месо. Освен това белтъчините в заешкото месо се усвояват в най-пълна степен от човешкия организъм.
Но за жалост заешкото месо не присъства толкова често на трапезата ни, колкото пилешкото месо или свинското и причините за това не са само финансови. Много начинаещи готвачи имат резерви към заешкото месо, особено към месото от див заек, защото се притесняват, че при готвене месото може да стане сухо или безвкусно.
Истината е, че див заек се приготвя също толкова лесно, колкото този, закупен от магазина, като най-важното условие за успех е да накиснете месото в марината поне 12 часа преди същинската кулинарна обработка.
Опитни ловджии и кулинари съветват да накиснете заека в марината, приготвена от черен пипер, червен пипер, чесън, дафинов лист, целина, бахар, естрагон, моркови, сол, оцет и вино. По желание може да замените оцета със соев сос, като съотношението вода/оцет е 1:1.
Препоръчително е дивият заек да остане в маринатата в продължение на поне 12 часа, даже повече. След това от него може да приготвите див заек капама, задушен заек със зеленчуци или пълнен заек по царски.
Коментари