Gotvach.bg»Съвети»Как да смелим кафе?

Как да смелим кафе?

MarianeMariane
Джедай
2559563k
Как да смелим кафе?

Правилното смилане на кафето от ключово значение за получаването на качествено и ароматно кафе. Целите кафеени зърна трябва да се смелят, за да се улесни извличането на кофеина и другите вещества в кафето. Ето защо едрината на смилане на зърната е основният показател, на който трябва да обръщаме внимание.

Едрината на кафето се влияе пряко от процеса на извличане и затова трябва да се съобрази с метода на извличане. С други думи ако смляното кафе ще има по-дълъг контакт, то трябва да е по-едро смляно. Когато прекалено ситно смляното кафе има твърде дълъг контакт с горещата вода, се получава прекалено горчива напитка.

Преди да пристъпите към смилането на кафето трябва да имате предвид, че смляното кафе има доста по-малък срок на годност, отколкото изпечените зърна. Това налага кафето да бъда смилано непосредствено преди направата му, за да се запазят в максимална степен неговите вкусови качества.

Има четири основни начини за смилане на кафе - с обикновена кафемелачка, с кафемелачка тип блендер, с хаван и с кафемелачка с барабани, като всеки от тях има своите предимства и недостатъци.

Обикновените кафемелачки в процеса на смилане на кафето притискат зърната, като по този начин освобождават съдържащите се в него мазнини и те стават по-достъпни при екстракацията им. Те са подходящи за смилане на кафе за кафе машини, защото не са способни да смилят кафето на фин прах, нужен за приготвянето на ароматно турско кафе.

Кафемелачките тип блендер мелят кафето при доста бързо въртене. Те са по-евтини от другите видове кафемелачки, бързо мелят кафето, но смляното от тях кафе не е с еднаква едрина. Те не могат да смелят кафе за еспресо или шварц, защото размерът на смлените частици не е еднакъв и това води до образуване на фин прах, който може да запуши машините.

Най-добрият начин да смелите кафе за приготвянето на турско кафе е да го счукате в хаван, защото само така може да получите нужния фин прах.

Кафемелачките с барабани смилат кафето на относително еднакви частици и почти не го загряват в процеса на смилане, но за сметка на това са сравнително големи и скъпи, което ги прави неподходящи и нерентабилни за домашна употреба.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 2
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати