Gotvach.bg»Съвети»Защо горчи лападът?

Защо горчи лападът?

MarianeMariane
Джедай
2559563k
Защо горчи лападът?

Често може да чуете да определят лапада като един природните дарове на пролетта. Обикновеният лапад, който се среща и у нас, е многогодишно тревисто растение от семейство Лападови. Той е близък родственик на киселеца, с когото имат не само роднинска връзка, но и голяма външна прилика.

В световен план се различават между 150 и 200 вида лапад, като в България не се отглеждат не повече от 20 вида, като сред най-търсените са обикновен, шороколистен, майкопски и лионски.

Смята се, че лападът е една от най-ценните храни през пролетния сезон, което го прави задължителна част от дневното ни меню след тежките зимни месеци. Но се случва да попаднем на горчив лапад, заради чийто вкус да изхвърлим цяла тенджера пролетна супа с лапад в тоалетната.

Не се знае точната причина, поради която лападът горчи. Според емпирични наблюдения на домакини, горчи лапад, който е стар, бран е късна есен или го е ударила сланата. Така че следващия път, когато решите да приготвите миш-маш с лапад или киноа с лапад, е добре да го опитате предварително, за да не сте сигурни, че ястието няма да горчи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 2
50
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати