Защо вечер ми се яде сладко?

Защо вечер ми се яде сладко?

Защо вечер ми се яде сладко?

Случвало ли ви се е да изпитате силен глад за сладко и то в много необичайно време – вечер или нощем? Това желание за нещо сладко е толкова силно, че е почти невъзможно да не си хапнем сладичко. Но какви са причините за този внезапен пристъп?

Някои от причините за силно желание за сладко са твърде лошо настроение, умора или глад. Желанието за похапване на една или друга храна може да се обясни и с хормоните допамин и серотонин. Допаминът е хормонът на зависимостта, а серотонинът е хормонът на щастието.

Ако нивата на серотонина са ниски, на човек му се яде сладко. И така, ако той се задържи на ниско ниво продължително време, гладът за сладко става постоянен. Това може да е проблем за здравето, защото чрез консумацията на сладки изделия ние набавяме на организма си големи количества захар и нивата на кръвната захар рязко се покачват.

В краткосрочен план това не е толкова опасно, но ако състоянието продължава твърде дълго време, не само фигурата, но и здравето ни може да пострада. Важно е да не бъркате апетита за сладко с умора или глад. Затова преди да нападнете сладките храни хапнете храни, които съдържат фибри, протеини и въглехидрати.

При дамите има и още един период, когато могат вечерно време (и не само) да търсят сладко – предменструалният синдром. В тези случаи е хубаво да се приемат малки порции храна през целия ден и да се пие вода, за да може да се доставя достатъчно енергия на организма.

Рейтинг

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати