Gotvach.bg»Съвети»Защо чесънът ми става син?

Защо чесънът ми става син?

MarianeMariane
Джедай
2559563k
Защо чесънът ми става син?

Много от нас са били неприятно изненадали, когато са открили, че снежнобелият чесън, закупен от магазина или от сергия на пазара, е придобил подозрително син цвят. Обикновено това се случва на едри и добре изглеждащи глави чесън, като възможните обяснения за това са няколко.

За никого не е тайна, че в България се внасят големи количества чесън, произведен в Китай. И въпреки че този чесън се отличава с отличен търговски вид, все повече специалисти алармират, че той може да бъде потенциално опасен.

Според Хенри Бел от Австралийската асоциация по производство на чесън чесънът от Китай съдържа редица химикали, които имат за цел за забавят или да спрат покълването му, предпазват го от вредители и плевели. Именно те може да са причина при по-продължително съхранение или при кулинарна обработка чесънът да придобие син цвят.

В определени случаи чесънът може да е отглеждан в почви, които са били обект на промишлено замърсяване или да е поливан със замърсени води. Синият цвят на чесъна може да се дължи на манията за избелване на хранителните продукти, което води до третирането им с хлорен диоксид или бензоил пероксид.

На последно място посиняването на чесъна може да е в резултат от опушването на зеленчука с метилбромид, каквато е практиката при внос-износ на зеленчуци. Метилбромидът е безцветен газ, който се използва основно като инсектицид, фунгицид и хербицид.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати