Колко време се пече хлябът?

Колко време се пече хлябът?

Колко време се пече хлябът?

Омесването и печенето на домашен хляб е свещенодействие, за което все по-трудно намираме време в забързаното си ежедневие. Така постепенно традицията да се меси и пече хляб замира, изместена от готовите нарязани хлябове на рафтовете в магазина.

И много начинаещи готвачи, които правят първите си стъпки в кухнята, не мога да намерят отговор на съвсем елементарни въпроси, като колко време се пече хляб.

Времето за изпичане на хляба, така че отвън да се получи хрупкава коричка, а отвътре да се изпече добре и да не остане клисав, зависи от много фактори, но най-вече от количеството на тестото, от фурната и от предпочитанията на готвача.

Стандартно около 1 кг тесто се изпичат до готовност в предварително загрята фурна за около 40-45 минути. Важно е печенето да започне при по-висока температура – около 220 градуса за около 25 минути, докато хлябът хване коричка. След това градусите се намаляват и останалото време хлябът се пече на не повече от 180 градуса.

Времето за печене на хляб трябва да се коригира в случай, че тестото е повече или по-малко. Около половинкилограмов хляб има нужда от не повече от 35 минути печене във фурната, докато хляб с тегло над 1 килограм може да се пече и близо час.

Рецепти за приготвяне на домашен хляб и други интересни предложения може да откриете на нашия сайт.

Рейтинг

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати