Каква е трапезата на Коледа?

Каква е трапезата на Коледа?

Трапезата на Коледа е изключително богата и за разлика от трапезата за Бъдни вечер на нея се сервират отбрани месни ястия. Коледа или Рождество е сред най-почитаните християнски празници и на този ден традиционно семейството се събира на празнична трапеза.

Коледната трапеза е богата и пищна, на нея има много различни видове салати, предястия, десерти и др. ,като на този празник не се спазва правилото за задължителен брой ястия, каквато е традицията на Бъдни вечер.

Едно от най-традиционните коледни ястия е пуйка със зеле, или печена пълнена пуйка. Но може да проявите въображение и да изненадате семейството си с тиква, пълнена с месо, капама със свинско или телешко месо или др. Важно е обаче да поднесете ястия с месо, защото Коледа е първият ден, в който на трапезата могат да се поднесат блажни ястия.

Обърнете специално внимание на салатите, които ще подесете на Коледа. Вече целогодишно може да намерите в търговската мрежа свежи домати и краставици, но препоръчваме в центъра на коледната трапеза да бъдат домашно приготвените туршии, като парена туршия, царска туршия и др. Няма как да не поднесете и традиционната салата от кисело зеле или салата от варени картофи с праз.

За десерт може да поднесете вкусни коледни сладки, коледен пудинг или традиционния италиански коледен сладкиш Панетоне, от който гарантирано няма да остане даже трошичка.

Рейтинг

4
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати