Какво се яде на Бъдни Вечер?

Какво се яде на Бъдни Вечер?
Снимка: gotvach.bg

Бъдни вечер се отбелязва в навечерието на Рождество (Коледа),който е един от най-големите християнски празници. На този ден християните отбелязват раждането на Божия син и се отбелязва последния ден от Великите пости, които миряните са спазвали в продължение на седмици.

Храната за Бъдни вечер е проста, постна, но същевременно изключително вкусна. Съгласно българската традиция на Бъдни вечер на трапезата ни присъстват традиционно само постни ястия, задължително варива, плодове и ядки, които да ни донесат плодородие и късмет през идващата година.

На трапезата за Бъдни вечер задължително трябва да присъстват нечетен брой ястия. Обикновено домакините се спират на 7 или 9 ястия, защото числата 7 и 9 са сакрални. Но няма причина да не поднесете 11 или дори 13 ястия. Традиционно на масата трябва да присъстват варива, като боб, леща, жито, ориз и булгур.

Символно значение за трапезата за Бъдни вечер имат сушените плодове, като ябълки, сливи, кайсии и др., от които се приготвя ошав. В центъра на трапезата е традиционната погача с късмети за Бъдни вечер.

Запазено място на масата ни имат изключително вкусните сухи чушки пълнени с боб, сухи чушки пълнени с ориз, постни зелеви сърми или лозови сърми със стафиди. За десерт домакините обикновено поднасят вкусен тиквеник, ашуре. Не липсват различни видове салати, царска туршия и др.

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати