Gotvach.bg»Съвети»Как да почистите наслагвания от чугунен тиган

Как да почистите наслагвания от чугунен тиган

EvgeniaEvgenia
Мастър Шеф
942641k
Как да почистите наслагвания от чугунен тиган

Много хора обичат да готвят в чугунени тигани. Те не само са универсални, евтини и красиви, но са и много трайни. Добре поддържаните чугунени тигани имат естествено незалепващо покритие. Те могат да се използват и на всяка повърхност за готвене, дори на скарата. Въпреки това чугунът изисква своята поддържка.

Ще са необходими чиста кърпа за съдове или хартиена кърпа, мека гъба, кашерна сол (ако е необходимо) и малко растително масло, за да почистите наслагвания по чугуна.

След като тиганът е бил ползван, се използва гъба и се премахват с вода останалите от готвенето наслагвания по чугунения тиган. Не се оставя да се накисва във вода, тъй като това може да причини ръжда.

Ако наслагванията по чигуна не се премахват, се добавя малко кашерна сол в тигана и се търка с влажна гъба. Солта действа като абразивен почистващ препарат, без да нарушава повърхността на тигана.

Ако все още има упорити парченца, прилепнали към мръсния чугунен тиган, се налива малко вода в него, която се оставя да заври в тигана. Водата къкри, докато се изпари и след това се избърсва или изтърква тиганът отново.

След като тиганът се почисти, се изплаква добре и след това се поставя на котлона на среден огън за няколко минути, за да изсъхне.

Накрая, когато тиганът е напълно сух и все още топъл, се използва кърпа, за да се покрие леко с растително масло (ще е нужна около 1/2 чаена лъжичка за тиган с диаметър 25 сантиметра).

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати