При колко градуса втасва тестото?

При колко градуса втасва тестото?

Едно от най-важните условия да зарадваме близките си с пухкави и вкусни тестени изделия, които направо е топят в устата, е те да са приготвени от добре втасало тесто. Процесът на втасване се дължи на съдържащите се в маята за тесто микроорганизми, които превръщат захарите във въглероден диоксид.

Този процес на втасване протича при различни температури, дори и в хладилник (колкото и да не ви се вярва). Колкото по-ниска е температурата на средата, в която тестото втасва, толкова по-бавно става самото му втасване и увеличаването на обема му.

И обратното - по-високите температури на средата благоприятстват по-бързото втасване на тестото. Някои тестени изделия изискват по-специален режим на втасване, затова винаги трябва да спазвате всички указания на рецептата, която приготвяте.

Оптималната температура за втасване на тесто е 24-28 градуса. В този температурен диапазон тестото втасва хем бързо, хем равномерно и удвоява обема си в рамките на час-два.

Има различни начини, с чиято помощ може да ускорите процеса на втасване, ако това се налага по някаква причина. Умесеното тесто може да втаса по-бързо, ако го сложите в загрята на не повече от 50 градуса фурна, като преди това задължително го покриете с влажна кърпа, за да не изсъхне.

Процесът на втасване може да се ускори, ако поставите тестото в съд, а съда поставите на водна баня или на пара. Най-бързо ще втаса тесто, поставено в найлонов плик и потопено в топла вода.

Рейтинг

3.7
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати