gotvach.bg»Съвети»На колко градуса се пече в йенско стъкло?

На колко градуса се пече в йенско стъкло?

На колко градуса се пече в йенско стъкло?

Много домакини с удоволствие използват съдове от йенско стъкло, за да приготвят любимите си ястия, докато други гледат с недоверие стъклените тави и не смеят да пекат в тях. Всъщност недоверието име напълно неоправдано, защото съдовете от йенско стъкло имат широк температурен диапазон на издръжливост.

По данни на производителите в съдове от йенско стъкло спокойно може да печете на температури до +300 градуса по Целзий.

Все пак за да се радвате дълго време на съдовете си от йенско стъкло е добре да спазвате няколко правила при боравенето с тях. Основно трябва да се съобразявате, че стъклото, дори и йенското стъкло, е доста чувствително към резките температурни промени.

Ето защо съдове от йенско стъкло не трябва да се оставят празни в гореща фурна или върху нагорещен котлон. Нашият съвет е въобще да ни ги слагате върху горещи повърхности, защото рискувате да се пръснат.

Дъното на съдовете трябва винаги да е покрито с течност. Преди да поставите йенските съдове в печката, трябва внимателно да подсушите външната им страна. Препоръчваме ви да ги слагате с студена фурна и постепенно да ги загрявате.

Ако по време на готвене се наложи да долеете течност, то водата, бульонът и т.н. трябва да е задължително горещ. При изваждане от фурната нагорещеният съд от йенско стъкло не бива да се поставя върху студена повърхност или мокри подложки. Докато съдът е горещ, не бива да се слагат в него студени ястия, сосове или добавки.

Може тези препоръки да ви се струват досадни, но веднъж опитали Телешко в йенска тенджера или Пиле с картофи в йенска тенджера, ще разберете, че няма по-вкусен начин за приготвянето им.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
Общо 5 гласували
5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Стефан Хаджиев
Азбестът е канцерогенен!
3
0
Ivo
Ivo
18.04.2016 13:22
Полезни съвети за начинаещи ползватели на йенски съдове за готвене.
Аз лично, когато ги ползвам върху котлон , поставям една подложка от азбест с мрежа /продават се/, а във фурната никога не ги слагам директно на дъното.
0
0