Кое месо колко време се готви?

Кое месо колко време се готви?
Снимка: gotvach.bg

Едно от първите неща, които начинаещият готвач трябва да научи, е приблизителното времетраене на топлинната обработка на различните видове продукти, в т.ч. и меса.

Преди да пристъпите към приготвянето на което и да е било ястие, е добре да сте наясно колко точно време ще ви отнеме, за да не се окаже, гостите ви са пристигнали, а яденето още се пече във фурната.

Говеждото месо е от месата, които се нуждаят от по-продължително готвене. Цяло парче говеждо месо с тегло 1-1.5 кг се вари до готовност за около 2.5-3 часа. Ако обаче месото е нарязано на по-дребни парчета, времето за варене или задушаване е около 1.5-2 часа.

Говеждото месо, нарязано на дребно, се пържи 10-15 минути, а времето за паниране на телешки или говежди шницели е около 20 минути. Говеждите кюфтета се пържат 8-10 минути. Телешкото месо, което е по-крехко от говеждото, има нужда от около 20 процента по-кратко време за готвене.

Добре приготвеното свинско месо също има нужда от време, за да се топи в устата при консумация. Цяло парче свинско месо с тегло около 1-1.5 кг се пече до готовност около 3 часа. За приготвянето на свински пържоли на скара трябва да отделите 15-20 минути, а във фурна - 40-60 минути.

Агнешкото месо се пече 1.5-2 часа ако е цяло парче (1кг), а нарязано на дребно е готово за 1.5 ч. Агнешките котлети на скара са готови за 10 минути, а на тиган - за 15-20 минути.

Младите кокошки се сваряват напълно за 50-60 минути, докато за да сварите тлъста стара кокошка ще ви трябват 3-4 часа. Пилето се сварява за около 30 минути, гъската за 2 часа, а пуйката за 1.5 часа.

Времето за печене на пернатите е както следва: пилето се пече поне 2 часа на умерена фурна, кокошката също ( при положение, че преди това е сварена), за гъските и пуйките трябва до отделите повече време, което зависи от големината им.

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати