gotvach.bg»Съвети»Кое месо колко време се готви?

Кое месо колко време се готви?

MarianeMariane
Джедай
2559575k
Кое месо колко време се готви?

Едно от първите неща, които начинаещият готвач трябва да научи, е приблизителното времетраене на топлинната обработка на различните видове продукти, в т.ч. и меса.

Преди да пристъпите към приготвянето на което и да е било ястие, е добре да сте наясно колко точно време ще ви отнеме, за да не се окаже, гостите ви са пристигнали, а яденето още се пече във фурната.

Говеждото месо е от месата, които се нуждаят от по-продължително готвене. Цяло парче говеждо месо с тегло 1-1.5 кг се вари до готовност за около 2.5-3 часа. Ако обаче месото е нарязано на по-дребни парчета, времето за варене или задушаване е около 1.5-2 часа.

Говеждото месо, нарязано на дребно, се пържи 10-15 минути, а времето за паниране на телешки или говежди шницели е около 20 минути. Говеждите кюфтета се пържат 8-10 минути. Телешкото месо, което е по-крехко от говеждото, има нужда от около 20 процента по-кратко време за готвене.

Добре приготвеното свинско месо също има нужда от време, за да се топи в устата при консумация. Цяло парче свинско месо с тегло около 1-1.5 кг се пече до готовност около 3 часа. За приготвянето на свински пържоли на скара трябва да отделите 15-20 минути, а във фурна - 40-60 минути.

Агнешкото месо се пече 1.5-2 часа ако е цяло парче (1кг), а нарязано на дребно е готово за 1.5 ч. Агнешките котлети на скара са готови за 10 минути, а на тиган - за 15-20 минути.

Младите кокошки се сваряват напълно за 50-60 минути, докато за да сварите тлъста стара кокошка ще ви трябват 3-4 часа. Пилето се сварява за около 30 минути, гъската за 2 часа, а пуйката за 1.5 часа.

Времето за печене на пернатите е както следва: пилето се пече поне 2 часа на умерена фурна, кокошката също ( при положение, че преди това е сварена), за гъските и пуйките трябва до отделите повече време, което зависи от големината им.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати