gotvach.bg»Съвети»За колко време стомахът смила храната?

За колко време стомахът смила храната?

За колко време стомахът смила храната?

Хората си набавят нужните калории за съществуването си чрез хранене. Процесът на хранене е доста дълъг и преминава през няколко фази. Във всяка една от тези фази храната е подложена на различна по вид обработка, като крайната цел е от нея да се абсорбират и асимилират всички полезни вещества, а неусвоимите се изхвърлят.

Храносмилането започва с поемането на храна. Поетата от нас храна първо трябва да бъде добре сдъвкана и смесена със слюнка. След това тя се придвижва надолу по хранопровода и попада в стомаха. В стомаха поетата и сдъвкана храна се втечнява (разлага) с помощта на хидрохлорна киселина и пепсин, които се отделят от стомашната жлеза.

След като поетата храна се разложи, тя преминава в тънките черва, където започва съответния процес на асимилиране на храната.

Важно е да знаем, че различните храни, които поемаме, изискват различно време за храносмилане. Именно на този принцип се основава и системата за разделно хранене.

Най-малко време за смилане в стомаха изискват течностите и плодовете, за които са нужни около 30 минути. Горе-долу толкова време трябва и да по-голяма част от зеленчуците. Заради съдържащите се в тях влакнини обаче, при някои от тях времето за храносмилане може да бъде удължено дори до 2-3 часа.

Храносмилането на риба и рибни продукти отнема около 2-3 часа, а на месо - 4-6 часа. Близо 4 часа се смилат в стомаха ни боб, леща, жито, царевица и др. варива. Поне 2-3 часа са нужни за смилането на хлебни изделия, тестени изделия или паста. Толкова време отнема храносмилането и на сирене и кашкавал.

Най-дълго време за смилане изисква мазната храна, защото съдържащата се в нея мазнина действа потискащо върху моториката и червата, което удължава времето за смилане до 5-10 часа. Близо 4 часа са нужни са смилането на различни, смесени храни.

Пълното изпразване на човешкия стомах отнема от 1 до 8 часа, като времето зависи от вида и количеството на поетата през последните 12-24 часа храна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати