Трайността на киселите краставички зависи от начина на съхранение и метода на консервиране. Ето няколко основни насоки.
Домашно приготвени кисели краставички стерилизирани:
Ако са стерилизирани правилно и съхранявани в хладно и тъмно място, те могат да издържат 1-2 години, без да отваряте буркана.
След отваряне е добре да се съхраняват в хладилник и да се консумират в рамките на 1-2 месеца.
Домашно приготвени кисели краставички нестилизирани, с кратка ферментация:
Обикновено се съхраняват в хладилник и са най-добри за консумация до 1-2 седмици.
Купени от магазина кисели краставички
Консервираните краставички в запечатани буркани могат да издържат до 2-3 години, ако са съхранявани на сухо и хладно място. Проверявайте срока на годност, посочен от производителя.
След отваряне те трябва да се съхраняват в хладилник и са годни за консумация до 1-2 месеца.
Ако забележите промяна в мириса, цвета, текстурата или наличието на плесен, не ги консумирайте.
Проверявайте дали капачката е херметично затворена - при отваряне трябва да се чуе "пук".
Вижте още какъв оцет се използва а хрупкави краставички, както и защо е важен аспиринът за киселите краставички.
Коментари