Колко време се киснат нахутът и бобът?

Колко време се киснат нахутът и бобът?

Много домакини предпочитат предварително да накиснат варивата преди същинското им варене. Едни от най-показателните примери в кулинарната практика са именно бобът и нахутът, които по правило се накисват преди да се сготвят.

Това се прави основно, за да се намали времето за варене на боба и нахута. Разбира се, ако притежавате тенджера под налягане или търпение и достатъчно свободно време може да сварите боб и нахут и без да ги накисвате.

Времето за накисване на боба и нахута варира според това дали водата, с която ще ги залеете, е топла или студена. Ако бобът се залее с вряла вода, тогава може да се остави да кисне само 20 минути, преди да се сложи да се вари. Същото важи и за нахута.

Разбира се, ако разполагате с необходимото време, е препоръчително да накиснете боба и нахута още от предната вечер. Някои привърженици на естественото и правилно хранене дори проповядват боб и нахут да се накисват не по-малко от 18-24 часа, като на всеки няколко часа водата им се подменя с нова.

Важно е да отбележим, че не е фатално, ако по една или друга причина забравите да накиснете боба и нахута от предната вечер или времето за накисване е по-малко от указаното в конкретната рецепта. Това просто означава, че ще ви се налага да ги варите малко повече, за да уврат и омекнат.

По правило водата, в която сте накиснали боба или нахута, се изхвърля, варивата се заливат с нова вода и се кипват. По желание първата вода и при двете култури може да се изхвърли след 10 минути варене, след което варенето продължава да готовност на продуктите.

Други кулинарни хитрини при готвенето на боб или изпитани рецепти с нахут може да намерите на нашата страница.

Рейтинг

5
Общо 3 гласували
5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати