Защо ми се пресича яйцето в застройката?

Защо ми се пресича яйцето в застройката?

За традиционната българска кухня е характерно да се слагат различни видове застройки на супите. Всъщност в немалко рецепти застройването на супата е ключов момент от нейното приготвяне. Застроените супи се отличават с плътен и богат вкус.

Понякога при добавянето на застройката към супата, застройката се пресича, което се отразява както на нейния външен вид, така и на вкусовите ѝ качества. На какво се дължи пресичането на застройката на супата?

За пресичането на застройката на супата са отговорни не един, а два фактора - температурата на супата и наличието на цяло яйца и по-точно белтък в застройката.

Когато обикновената застройка, приготвена само с яйце и кисело мляко, не бъде разбита добре и не бъде темперирана внимателно с бульон от супата, която трябва да се застрои, може да се получи пресичане на застройката.

Белтъкът на яйцето се сблъсква с горещия бульон, в резултат на което коагулира, супата става на парцали и придобива леко кисел вкус.

Има няколко прости правила, които да спазвате, за да не ви се пресече яйцето в застройката. Първо трябва да запомните, че обикновена застройка се слага на супа, която вече е отстранена от котлона. След това трябва да разбиете много добре яйцето и киселото мляко. Към тях постепенно трябва да прибавите от бульона от супата.

Така приготвената застройка се влива на тънка струйка в супата при непрекъснато бъркане. По този начин обикновено се застройват пилешка супа или супа топчета и дори рибена чорба.

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати