Сладкото от глухарчета е ароматно и леко медено на вкус, а освен това има и полезни свойства.
Ето няколко лесни стъпки за това как сами да си го приготвим у дома:
Необходими съставки за сладко от глухарчета
400 броя цветове от глухарче (без стъбла и зелени части)
1 литър вода
1 кг захар
1 лимон (био или добре измит, нарязан на тънки резени)
Начин на приготвяне
В природата растат съвършените цветове на глухарчето.
Берат се само напълно разцъфнали цветове от чисто място далече от пътища и замърсявания.
Изтръскват се от евентуални насекоми и се оставят за около час да престоят на открито, за да излязат всички скрити буболечки.
Измиват се внимателно и се отстраняват зелените части, за да не се получи горчив вкус.
Варене:
Цветовете гухарче се заливат с 1 литър вода, добавя се нарязаният лимон.
Сместа се оставя да ври на слаб огън около 20-30 минути.
След това се оставя да престои поне 6-8 часа (или една нощ), за да се извлекат ароматите.
Прецеждане и подслаждане
На следващия ден течността се прецежда през тензух или сито, като се изстискват цветчетата, за да се извлече максимално сокът.
Добавя се захарта и се вари на слаб огън, докато се сгъсти (около 40-60 минути).
Тестване за гъстота
За да проверите дали е готово, капнете малко от сладкото върху студена чиния – ако капката не се разлива, значи е готово.
Съхранение на сладко от глухарчета
Горещото сладко от глухарчета се налива в стерилизирани бурканчета, затварят се добре и се обръщат с капачката надолу, докато изстинат.
Това сладко има лек карамелен вкус, напомня на мед и е чудесно за намазване на филийка или като добавка към чай.
А вие опитвали ли сте мед от глухарчета? Вижте още за какво е полезен сокът от глухарче, както и как да използваме корени от глухарче.
Коментари